Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
asos
Administrator
Dołączył: 16 Paź 2005
Posty: 713
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: DS3 / Grudziądz
|
Wysłany: Nie 13:40, 12 Lis 2006 Temat postu: Kącik kulinarny, czyli co jedzą studenci wety |
|
|
Właśnie przypałętała nam się do pokoju świnka morska. Nie wiem czyja. Nie chciałem wnikać, bo byłem głodny. Z pomocą przyszło google. Parę sekund i... mam. Przysmak kuchni peruwiańskiej:
Kod: | Faszerowana świnka morska
1 świnka morska
8 ząbków czosnku
1 cebula
3 gałązki mięty
świeże oregano
kminek mielony
papryka
sól
olej
Zdjąć skórę ze świnki, wyjąć przez odbyt wnętrzności (nie otwierać brzucha). Umyć dokładnie i zostawić do wyschnięcia. Cebulę drobno pokroić. Oregano i wnętrzności świnki drobno posiekać. Na rozgrzanym oleju usmażyć posiekany czosnek, cebulę, paprykę i wnętrzności świnki razem z jej krwią. Na koniec dodać posiekane zioła i sól. Przygotowane nadzienie włożyć przez odbyt do świnki. Częścią farszu nasmarować świnkę na zewnątrz. Smażyć na wolnym ogniu 2h. Po usmażeniu kroić ją w poprzek i podawać z ziemniakami. |
Jeszcze 1,5 godziny i będzie gotowa. Mniam...
A wy? Co tam pichcicie, kiedy zassie wam żołądek?
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
chrutek
Administrator
Dołączył: 03 Lis 2005
Posty: 182
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: kielce
|
Wysłany: Nie 17:14, 12 Lis 2006 Temat postu: |
|
|
ja od kiedy zamowilam pizze z ravioli i zobaczylam ze w roli wieprzowiny wystepuje najzwyklejsza psina z naszego prosektorium to juz nie preplacam i sama robie pizze...na katedrze nikt nie zauwazy braku kawalka miesnia a obiad dla calej stancji jest
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
_lost_
Administrator
Dołączył: 18 Paź 2005
Posty: 303
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 1/3 Skąd: madchester.
|
Wysłany: Nie 21:55, 12 Lis 2006 Temat postu: |
|
|
ja tam rosol z kostki knorra, tudziez jakies ziemniaki, sos, grzybki octove... czasem tosty [czesciej niz czasem..] i makdonald ostatnio.
tak viec chyba bez hardkorov...
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Cytryna
Dołączył: 01 Sie 2006
Posty: 13
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Kraskowo
|
Wysłany: Pon 21:52, 13 Lis 2006 Temat postu: |
|
|
ja tam rozne rzeczy pichce bo lubie planuje w najblizszej przyszlosci slodko-kwasne migdaly z ryzem
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
GosteR
Dołączył: 25 Kwi 2006
Posty: 101
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Pon 22:00, 13 Lis 2006 Temat postu: |
|
|
Cytryna napisał: | slodko-kwasne migdaly z ryzem |
orzesz w morde.... zaprosisz?
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
MatiZ
Dołączył: 19 Gru 2005
Posty: 250
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Litwini wracają?
|
Wysłany: Wto 11:10, 14 Lis 2006 Temat postu: |
|
|
Ja najczęściej pożywiam się kurczakiem z ryżem w sosie chili/sechuan fusion - Banalne w zrobieniu a napycha tak że się ruszac aż strach.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Cytryna
Dołączył: 01 Sie 2006
Posty: 13
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Kraskowo
|
Wysłany: Wto 16:01, 14 Lis 2006 Temat postu: |
|
|
Nie mam takich garnkow zeby ugotowac dla wszystkich co by chcieli no i wszyscy by sie nie pomiescili....
a przepisem moge sie ewentualnie podzielic
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
asos
Administrator
Dołączył: 16 Paź 2005
Posty: 713
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: DS3 / Grudziądz
|
Wysłany: Pon 21:45, 20 Lis 2006 Temat postu: |
|
|
Ej... ale dawajcie jakieś przepisy, no!
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
kasia
Dołączył: 24 Lis 2005
Posty: 37
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Toruń
|
Wysłany: Pon 22:49, 20 Lis 2006 Temat postu: |
|
|
'Spinach Pasta'! - polecam :], czyli makaron penne (taki krotki z dziurka w srodku:] ) z pieczarkami i szpinakiem. Nie ma nic lepszego Jak kogos to interesuje, to z checia zameszcze przepis
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Cytryna
Dołączył: 01 Sie 2006
Posty: 13
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Kraskowo
|
Wysłany: Pon 22:51, 20 Lis 2006 Temat postu: |
|
|
no ale jakie przepisy? proste z niewielka iloscia skladnikow czy bardziej zlozone i wymagajace wiecej pracy?
Ostatnio mialam zupe marchewkowa: gotujesz ok 6 marchewek posiekanych w plasterki w 0,5 buliony z kostki czy rosolu czy nawet w wodzie do tego 2 lyzeczki curry. Jak beda miekkie wyciagasz i miksujesz na papke. Z powrotem do garnka i dalej podgrzewasz. Dodajesz np. kminek, pieprz czy co tam jeszcze wymyslisz. Na koniec dodajesz smietane lub jogurt (najlepiej gesty np. srodziemnomorski, ktorego niestety nie znalazlam w realu ale w alfie jest )
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
blackside
Dołączył: 16 Lis 2005
Posty: 258
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 1/3 Skąd: Olsztyn
|
Wysłany: Pon 23:30, 20 Lis 2006 Temat postu: |
|
|
cytryna ja musze kiedys wpasc do CIebie na jakies jedzonko:D
wiem gdzie tylko nie wiem kiedy...
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Cytryna
Dołączył: 01 Sie 2006
Posty: 13
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Kraskowo
|
Wysłany: Wto 15:10, 21 Lis 2006 Temat postu: |
|
|
ryz z jablkami i gruszkami: gotujesz ryz, moze byc w mleku
obierasz jablka i gruszki i kroisz na kawalki
do garnka wrzucasz troche masla, miodu czekasz az sie rozpusci, wrzucasz owoce dolewasz wody dajesz przyprawy np. cynamon, przyprawde do kawy i deserow i dusisz pod przykryciem az owoce zmiekna tak, jak lubisz. Dorzucasz ryz, mieszasz i na talerz.
A na obiad u mnie trzeba zasluzyc
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
blackside
Dołączył: 16 Lis 2005
Posty: 258
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 1/3 Skąd: Olsztyn
|
Wysłany: Wto 18:00, 21 Lis 2006 Temat postu: |
|
|
no a ja nie zaluzylem?
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Sowa
Administrator
Dołączył: 09 Lis 2005
Posty: 524
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: II rok
|
Wysłany: Śro 14:23, 22 Lis 2006 Temat postu: |
|
|
Cytrynko a wez napisz na te migdały słodko-kwaśne
bo chciała bym obczaić ten przepis na romantyczna kolacje
bo brzmi odpowiednio super
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Cytryna
Dołączył: 01 Sie 2006
Posty: 13
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Kraskowo
|
Wysłany: Śro 15:49, 22 Lis 2006 Temat postu: |
|
|
z nowej kuchni polskiej z gazety wyborczej:
1/2 szkl. obranych migdalow
pol szklanki syropu klonowego lub miodu
pol szklanki octu winnego (radze mniej np. 1/4 lub po prostu troche )
pol szklaki keczupu
1/4 szklanki sosu sojowego
1 lyzka maki kukurydzianej (jak nie bedzie wcale to sie nic nie stanie)
1 posiekana cebula
1 zielona papryka pokrojona na kawaleczki
1 pomidor pokrojony na kawaleczki (moga byc nawet 3)
10-15 dag pokrojonego na kawaleczki smiezego ananasa (napisane ze nie z puszki ale olac to, tez mi wyszlo)
20 dag brazowego ryzu (moze byc bialy i ile sie chce)
migdaly rozsyp na blasze, wloz do piekarnika rozgrzanego do 150 C piecz przez 20 min. Przygotuj sos: zagotuj syrop klonowy, ocet winny, keczup i sos sojowy. Zmniejsz ogien gotuj 2 min. Make kukurydziana rozprowadz w 1/4 szklanki zimnej wody, wlej do sosu, zagotuj mieszajac. Pozostaw jeszcze okolo minuty na malym ogniu. Ugotuj ryz. W malym ondelku zagotuj 1/2 szklanki wody, wrzuc cebule i papryke. Dus 10 min pod przykryciem na malym ogniu. Odcedz, dodaj pomidora i ananasy , potem upieczone migdaly i sos, wymieszaj i gotuj 5 min. Podawaj z ryzem.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|